torsdag 23 december 2010

GENOM DINA ÖGON

Stephenie Meyer - Genom dina ögon
Titel: Genom dina ögon
Författare: Stephenie Meyer
Genre: Science Fiction
Sidor: 606

Handling:
Jorden har tagits över av ett främmande släkte, Själarna. De är silverskrimrande varelser från en annan galax. Dom överlever genom att ta över andra kroppar. De tar sig in i deras sinnen och övermannar dom. En efter en har Själarna tagit över planter; sen blev det jordens tur.
Själarna är lunga och stabila av sig. En enskild är svag, eftersom dom är helt emot våld och inte alls kan slåss, men tillsammans är de starka. De tar över människorna eftersom de tycker att de inte förtjänar en sån vacker planet, på grund av allt våld människorna kan åstadkomma.

Nästan alla människor har blivit övertagna, men än finns det undangömda rebeller som fortfarande är mänskliga och kämpar för överlevnad.

Själen Vandraren ska för första gången bli implanterad i en mänsklig kropp. Hon ska få en infångad rebell som heter Melanie. Men när Vandraren väl är inne i Melanie så stöter hon på något som hon aldrig stött på förr: motstånd. Melanies sinne finns kvar, trots att det nu är Vandraren som kontrollerar kroppen, och hon vägrar ge upp. Melanie talar till Vandraren och fyller henne med minnen av Melanies lillebror Jamie och Jared, mannen hon älskar. Hennes kärlek är så överväldigande att Vandraren snart fylls av samma längtan och inte längre kan skilja på hennes egna och Melanies känslor.

En dag står Vandraren inte ut längre. Hon ger sig ut för att söka reda på dem båda. Hon finner dem hos en rebellstyrka ute i öknen. Men hon får allt annat än ett välkomnade: Rebellerna ser henne som en parasit, ett monster. De håller henne fången och överväger hela tiden om de ska döda henne.
Men snart börjar vissa se Vandraren med nya ögon, och hon börjar tänka annorlunda om människorna. Vem av dem båda är egentligen monstren?

Karaktärerna:
Vandraren, som även kallas Wanda senare i boken, är dom de flesta Själar: lugn, stillsam och oförmögen till att bruka våld. Men mänskliga känslor gör henne också annorlunda: som kärleken till Jamie och Jared. Hon tänker sällan på sig själv, och är urusel på att ljuga. På senare börjar jag också beundra henne: för hennes mod och godhjärthet.

Melanie är inte direkt som Vandraren. Hon är hetsig och hatiskt: slår gärna till någon om det behövs. Hon är också väldigt stark och envis, samtidigt som hon älskar sina nära otroligt mycket. Hon kan vara hård, men också mjuk.

Jared får man se två sidor av i boken. Den ena är den glada Jared, som alltid har ett leende på läpparna och inte kan vara allvarlig i mer än två sekunder. Den andra är den arga Jared, som har ansiktet förvridet av hat och avsky mot Vandraren. Han älskar Melanie, och står inte ut med att någon annan är i hennes kropp.

Jamie är glad och nyfiken. Han frågar mycket och kan inte hejda sitt intresse. Även han har styrka i sig, och han är otroligt envis: vill han ha det på ett sätt så blir det så. Han försöker visa att han inte är ett litet barn längre (han är 13), att han är vuxen men ibland går inte alltid det.

Jed är Melanies och Jamies farbror. Han är lite "ledare" över rebellerna. Han är mycket slug och listar ut det mesta genom några ynkla ledtrådar. Han är även godhjärtad och väldigt nyfiken på Själar och andra varelser. Han har ett enormt pokerface, så det är inte alltid så lätt att gissa vad han känner.

(egentligen vill jag berätta om Ian, en av rebellerna också, men kan nog inte göra det utan att avslöja för mycket.)

Jag tycker jätte mycket om boken. Början var seg och lite tråkig, men ju längre in i boken man kom desstu bättre blev den. Början var lite förvirrade, men efter ett tag kom man in i boken. Dock stör jag mig på att jag svagt kan känna igen Bella., Edward- och Jacob- roller. Annars är den här boken helt annorlunda än Twilight.


Stephanie Meyer, författaren till Twilight-serien, har åter lyckas med en kärlekshistoria som berör.


Genom dina ögon får fyra stjärnor:

1 kommentar: