lördag 25 december 2010

DET ÄR SÅ LOGISKT, ALLA FATTAR UTOM DU


Titel: Det är så logiskt, alla fattar utom du
Författare: Lisa Bjärbo
Genre: Ungdom
Sidor: 250

Handling:
Johan och Ester har varit bästa vänner sedan lekis. De kan prata om allting. Eller, nästan i alla fall. För när Ester börjar babbla om killar som hon är intresserad av, som te.x Adam, den snygga hårdrockaren som kan spela gitarr, så kan Johan inte riktigt bete sig normalt, uppmuntra, vara trevlig. För i fyra år nu så har Johan i hemlighet varit kär i Ester.
Men hur säger man en sån sak? Att det inte räcker med Bästa Vänner, utan att förstöra allting?
För Johan är svaret enkelt.
Man gör det inte.
Man håller käften.
Man håller käften, och hoppas att det går över.

Hela den planen, om att låtsats som ingenting, går ganska bra, ända tills den där kvällen, efter Halloween festen. Då allting bara vräker ur honom. Efter det blir ingenting som förr.

Karaktärerna:
Johan är min favvo. Han är lite småtöntig och intetsägande. Verkar helt enkelt inte så speciell. Men under det döljer sig en trofast och rolig vän, som alltid accepterar Ester och aldrig säger emot. Han har lite humörsvängningar, i ena sekunden kan han vara glad och i nästa arg. Och sen är det ju hans familj. Johans pappa är otrogen, och skilsmässan är hotande. Johan orkar inte med det.

Ester är därimot hetsig och pratsam. Hon är lite bortskämd av sin familj och van vid att få sin vilja igenom. Hon har inte riktigt fattat hur mycket Johan betyder för henne. Hon gillar coola killar, gärna musiker. Sånna där som går sin egen väg. Hon skulle inte närma sig Johan om hon inte visste hur han var inuti. Hon gillar att pyssla.



Jag älskar den här boken! Den är jätte fin, en bra handling som går rakt in i hjärtat. Lisa beskriver tonåringarna med ett enkelt språk, och beskriver deras känslor och tankar på ett trovärdigt sätt. Titeln är jätte fin, jag älskar "filosofiska" titlar. Man kan inte sluta läsa.

Lisa Bjärbo
Lisa Bjärbo har skapat en underbar bok.

Det är så logiskt, alla fattar utom du får (självklart!) fem stjärnor. 





1 kommentar:

  1. Å, vilken bra recension! Rolig ide att skriva om karaktärerna på ditt eget sätt! Gå gärna in på våran blogg och läs om denna bok som Katja har recenserat i våran temajulkalender nummer 4.

    SvaraRadera