måndag 4 april 2011

URCHIN OCH DE DANSANDE STJÄRNORNA


Titel: Urchin och de dansande stjärnorna
Författare: MI  McAllister
Genre: Fantasy
Sidor: 376

Handling:
Alla karaktärer i boken är djur som uppträder som människor. Det börjar med att en ekorrhona flyr från sitt hemland, eftersom hennes ofödda son fått en profetia över sig, och hon lyckas komma till Dimslöjornas ö, en ö där mullvadar, ekorrar, uttrar och igelkottar lever i fred med varandra med en älskad kung. Innan hon hinner träffa någon lägger hon sig ner på stranden och föder sin son, men dör innan hon ens hinner ge honom ett namn.
Ekorren, som har en ovanligt ljus färg på pälsen, hittas av Kapten Crispin (som är en av kungens närmaste) och broder Silver (som är präst). De döper honom till Urchin och överlämnar vårdnaden till ekorren Hassel som uppfostrar honom.

När Urchin blir äldre vill han inget hellre än att arbeta på slottet, där kungen finns och, framför allt, Kapten Crispin. Till Urchins stora lycka blir Urchin förfrågad om att vill bli Kapten Crispins page, och han tackar ja. Men på sin första dag på jobbet blir kungens enda barn, den lille prins Tummel, mördad. Cripsin blir anklagad för mordet och blir förvisad från ön. Plötsligt har den gulliga sagan förvandlats till ett maktspel där inget är som det ser ut.

Urchin får bli Crispins bästa vän Kapten Padras page istället, och tillsammans med broder Silver och många fler försöker de lista ut vem som är den egentliga mördaren, och vad denne planerar härnäst...

Karaktärer:
Urchin är modig och lojal, han är godhjärtad och smart. Han föddes en natt då stjärnorna dansade, och alla vet att på sådana nätter händer något speciellt. Han vet att han är ämnad till någon stort, men är inte skrytsam.

Kapten Crispin är en ekorre som är modig och ädel. Han blev invald i Kretsen (kungens närmaste) när han var mycket ung. Han är också smart och bra på att lista ut saker.

Kapten Padra är en utter som är Crispins bästa vän och får Urchin som page. Han är mycket godhjärtad och kär i en utter som heter Arran.

Kapten Husk är en ekorre som till en början han verkade hederfull och lojal mot kungen, men sedan visar det sig att han är en onskefull och läskig varelse som får kungen att göra som han vill genom list.

Nålan är en igelkott som är Urchins bästa vän. Hon är väldigt känslosam, men även modig och stark.


Jag tycker att den här boken var jättebra. Den är känslosam, spännande och inte för snäll. Man påverkas väldigt starkt av det som händer i berättelsen. Dock tycker jag att vissa saker avslöjades för snabbt.


MI McAllister har tagit ett barnbokstema (talande, gulliga djur) och gjort det till en spännande bok som man påverkas starkt av.

Urchin och de dansande stjärnorna får fyra stjärnor:

1 kommentar:

  1. Men å, du kan väl bara skriva om du ska lägga ner bloggen eller? Kom igen, du har inte skrivit något på snart ett år!

    SvaraRadera